Skenande kostnader i hemmet

Hushållsekonomin i Sverige har under coronapandemin har enligt undersökningar inte tagit speciellt mycket stryk. Däremot visar rekordhöga nivåer av inflationen att våra pengar i hushållen blir mindre värda. Samtidigt som detta står vi även i en rådande ”elkris” med dramatiskt stigande elkostnader.

Med andra ord, hushållsekonomin i Sverige får mindre för sina pengar samtidigt som kostnaderna ökar. I denna artikel kommer vi att ge tre konkreta tips på hur man kan sänka sina hushållskostnader.

1. Se över dina avtal

El, bredband, telefoni och mycket annat kan komma som regelbundna kostnader varje månad. Ofta binder man sig på avtal upp till 24 månader vilket gör att man tenderar att bara nöja sig med kostnaden. Rent teoretiskt ska kostnaderna minska tack vare inflation och det stämmer. Men i många fall kan faktiskt kostnaden för tjänsterna minska med åren.

Ett sådant exempel är mobiltelefoner där konkurrensen på abonnemang har stigit, vilket lett till att många operatörer har sänkt sina priser. Genom att binda om kan du då sänka dina kostnader.

2. Gå igenom dina försäkringar

Försäkringar fungerar på ett liknande sett. Ofta minskar inte kostnaderna tack vare konkurrens utan istället höjs de regelbundet av bolagen. Det du kan göra är att samla in all information och jämföra med andra bolag. På så sätt kan du få en bra överblick om vilka bolag som är billigast respektive dyrast.

Ytterligare ett tips är att samla dina försäkringar på ett och samma ställe. Du kan då få så kallad samlingsrabatt. Ofta är det hem- och villa som är basen. På vår sida kan du både jämföra villaförsäkring och hitta bäst hemförsäkring. På så sätt kan du välja ett av dessa bolag som grund och sedan bygga på med andra försäkring för att nyttja dess samlingsrabatter.

3. Förbruka din energi smartare

Sista knepet för att spara pengar i ditt hushåll är ett förbruka energi smartare. Det kan man göra på två sätt. Första är att inte nyttja prylarna när andra gör det, dvs på morgonen och efter jobbet. I praktiken kan det innebära att du sätter igång tvättmaskinen efter kl 22 på kvällen.

Andra knepet är att använda energi-smarta apparater som t.ex. TV och Kyl/Frys. Du kommer då på samma användning göra av med mindre energi och din totala förbrukning över månaden minskar. Såklart kommer dessa uppgraderingar med en initial investering men det går att räkna hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *