Jämför studentförsäkring

Den bästa studentförsäkringen är den du känner dig mest trygg i! Det kan låta som en klyscha, men ett bra skydd är ofta en känsla. När det kommer till detaljer som villkor och andra aspekter kan det vara svårt ta ett neutralt och rationellt beslut. Hos oss kommer vi att guida dig till ett val som känns tryggt.

Bästa studentförsäkringarna

  • Ingen bindningstid
  • Drulle ingår alltid
  • Bra skydd för hemelektronik
  • Allrisk (Drulle): Ingår
  • Lösöre: Upp till 1 000 000 kr
  • Grundsjälvrisk: 1500 kr
  Ersättning
  Lösöre:Upp till 1 000 000 kr
  Rättsskydd:Upp till 250 000 kr
  Allmänt
  Grundsjälvrisk:1500 kr
  Reseskydd:45 dagar
  Bostadsrättstillägg:Ja
  Andra tillägg:Olycksfallsförsäkring
  Val:Hyresrätt, Bostadsrätt, Hus & Villa
  Drulle (Allrisk):Ingår
  Bindningstid:Ingen
  Försäkringsbolaget

  Hedvig är ett relativt nytt och modern försäkringsbolag där alla ärenden sker genom deras app baserad på AI. Med andra ord, du behöver inte ringa ditt försäkringsbolag utan allt sköts smidigt utan kontakt.

  Besök webbplats →

  Viktig information: Du kan inte teckna en försäkring direkt. Vi samlar endast information om respektive försäkringsbolag så att du enklare kan ta ett eget beslut.
  • Topprankad
  • Drulle ingår
  • Få ICA-bonus på kostnaden
  • Allrisk (Drulle): Ingår
  • Lösöre: Upp till 1 000 000 kr
  • Grundsjälvrisk: 1500 kr
  Ersättning
  Lösöre:Upp till 1 000 000 kr
  Rättsskydd:Upp till 400 000 kr
  Allmänt
  Grundsjälvrisk:1500 kr
  Reseskydd:60 dagar
  Bostadsrättstillägg:Ja
  Andra tillägg:Hem Plus, Rese Plus
  Val:
  Drulle (Allrisk):Ingår
  Bindningstid:12 månader
  Försäkringsbolaget

  ICA har sedan flera år tillbaka också breddat och erbjuder försäkringar. De är ett mycket populärt alternativ med generösa försäkringar för hem, villor och bostadsrätter.

  Besök webbplats →

  Viktig information: Du kan inte teckna en försäkring direkt. Vi samlar endast information om respektive försäkringsbolag så att du enklare kan ta ett eget beslut.
  • Ny utmanare
  • Välj vad som ingår
  • Betala per månad
  • Allrisk (Drulle): Tillägg
  • Lösöre: Valbart
  • Grundsjälvrisk: 1500 kr
  Ersättning
  Lösöre:Valbart
  Rättsskydd:Upp till 250 000 kr
  Allmänt
  Grundsjälvrisk:1500 kr
  Reseskydd:30 dagar
  Bostadsrättstillägg:Ja
  Andra tillägg:Allrisk, överfall, cykel, barnvagn, golfutrustning
  Val:Bas + Tilllägg
  Drulle (Allrisk):Tillägg
  Bindningstid:1-31 dagar
  Försäkringsbolaget

  Gofido – den smarta hemförsäkringen. Ett modernt och digitalt försäkringserbjudande som skräddarsys utefter dina önskemål. Allting sker 100% digitalt och du kan blixtsnabbt skicka in din skadeanmälan.

  Besök webbplats →

  Viktig information: Du kan inte teckna en försäkring direkt. Vi samlar endast information om respektive försäkringsbolag så att du enklare kan ta ett eget beslut.

Vad är en studentförsäkring?

När vi pratar om studentförsäkring finns det egentligen ingen specifik försäkringstyp det gäller. En studentförsäkring kan man hitta på många olika håll. Det är en försäkringstyp som är tänkt att göra det billigare för studenter att teckna där skyddet ofta är fokuserat på olika skadehändelser som kan vara extra viktiga för studenter.

En student i Sverige idag kan ta del av en hel del olika rabatter och förmåner. Det kan vara förvirrande och studenter kan ofta hitta väldigt bra försäkringar som innehåller ett bra skydd för ett förmånligt pris. Försäkringar i sig är till för att du själv inte ska bli ekonomisk drabbad om olyckan eller skadan är framme, för en student är oftast ekonomin ansträngd vilket gör att det snabbt kan bli kostsamt att ha flera försäkringar som varje månad kostar pengar.

Att söka efter studentrabatter och försäkring specifikt formade för studenter är ett utmärkt sätt att dra ner kostnaderna varje månad och ändå kunna känna att man har ett bra försäkringsskydd. Vi kommer här att gå igenom fördelar med studentförsäkringar och vad som kan vara bra att undersöka för att kunna hitta de bästa försäkringarna till de bästa priserna när du studerar. Det är alltid viktigt att ha ett bra skydd för sig själv för att undvika kostnader under ditt liv som student.

Att försäkra sitt hem, sin egendom och ha ett bra reseskydd är viktigt enligt oss. En bra drulleförsäkring kan också ofta vara en bra idé där man skyddar sin egendom mot plötsliga och oförutsedda skador.

studentförsäkring 2021

Jämförelsetabell över studentförsäkringar

FörsäkringsbolagDrulleGrundsjälvriskReseskyddPris hyresrätt (per mån)*Pris bostadsrätt (per mån)*
Gofido HemförsäkringTillägg (från 21 kr/mån)1500 kr30 dagar85 kr110 kr
Hedvig HemförsäkringIngår1500 kr45 dagar89 kr119 kr
ICA HemförsäkringIngår1500 kr60 dagarFrån 89 krFrån 89 kr
(*) Oberoende undersökning av priser för hemförsäkring för en student genomförd av Försäkrat.se. Genomförd 2023-08-14 för försäkring av hyresrätt samt bostadsrätt och avser en generell uppskattning av månadskostnad. Notera att priserna baseras på individ och hem.

Studentförsäkring för hemmet

När du är student finns det många olika sorters försäkringar du kan teckna som ger dig förmåner och rabatter. Du kan teckna en försäkring som skyddar ditt hem när du är inneboende eller bor i en studentkorridor mot en billigare peng. Om du hyr en lägenhet i andra hand kan du ofta hitta försäkringar som täcker alla dina saker och dig själv till ett bra pris.

Man ser ofta att lösöresbeloppet är satt till en lägre nivå då en student oftast saknar dyra prylar och saker i hemmet vilket gör att försäkringspremien ofta kan sättas till ett lägre belopp. I stora drag kan en studentförsäkring även sammanfattas som en hemförsäkring för studenter.

Att jämföra studentförsäkringar

Hos oss listar vi de försäkringsbolag som erbjuder förmånliga försäkringar just till studenter. Vi kikar extra och rekommenderar de försäkringsbolag som vi tycker har tagit fram bra försäkringar till studenter där villkoren är omfattande trots att försäkringspremien är nedsatt.

Som student känner man förstås till att det finns mycket rabatter och förmåner som ska förenkla ekonomin och det är inte annorlunda med försäkringar. Precis som vi råder alla att jämföra sina privata försäkringar, råder vi studenter att jämföra olika försäkringsbolag mot varandra när man är ute efter billiga försäkringar.

Genom att jämföra olika försäkringsbolag mot varandra så säkerställer man att man hittar den försäkring som för sig själv känns mest värd för pengarna. 

Hur försäkrar studenter sina hem?

Ett studentboende skiljer sig oftast inte så mycket från ett vanligt boende mer än att det tenderar att vara mindre till ytan. Det kan även vara i form av boende i studentlägenhet, på campus eller hemma hos föräldrar.

I den undersökning vars resultat presenteras i figuren här intill fick studenter svara på hur deras hemförsäkring var tecknad. Resultat visar att merparten har en egen försäkring eller delar den med sambo/maka/make. En lite oroväckande upptäckt är att det finns en hel del hushåll som är oförsäkrade eller inte vet.

Hur studentförsäkringar är tecknade
Figuren ovan visur hur de tillfrågade studenternas hemförsäkring är tecknad.

Hur en studentförsäkring kan se ut

Ett exempel på hur en studentförsäkring för hemmet kan se ut för en student ser du här nedan:

 • Skydd för beoende – Försäkringspremie 60kr/mån
 • Allriskskydd ingår (drulle)
 • En specialanpassad försäkring just för studenter

Ovanstående exempel är hur en vanlig studentförsäkring i hemmet kan se ut. En försäkring som kostar endast 60 kr i månaden där ett drulletillägg ingår i försäkringen för oförutsedda och plötsliga händelser. Som student vill man försäkra sitt hem och sina saker eftersom föräldrarnas försäkring inte längre gäller då man är skriven på annan adress. De försäkringsbolag vi listar har tagit fram specifika ”studentskydd” som innehåller allt vad en student behöver ha i en försäkring. Studentförsäkringar gäller ofta för personer som är mellan 18 och 27 år gamla. När man funderar på att studera utomlands är dessa försäkringar inte tillräckliga, utan man kan behöva försäkra sig ytterligare för just utlandsstudier.

Innehåll i en studentförsäkring

När du tecknar en studentförsäkring så är du oftast skyddad mot följande skadehändelser:

 • Dina saker (lösöre)
 • Reseskydd
 • Allrisk
 • ID-Stöld
 • Ansvarsskydd
 • Rättsskydd  
 • Överfallsskydd
 • Krishantering

Ansvarsskydd & rättsskydd

Detta är två moment som kan hjälpa dig när du blir skadeståndsskyldig för att ha skadat någon eller någons saker. Försäkringsbolagen kan här hjälpa till att utreda detta och betala ut skadestånd på upp till 5 miljoner.

Rättsskyddet kan hjälpa dig när du hamnar i rättegång. Här kan man få hjälp med ersättning för advokatkostnader om du hamnar i en tvist.

Reseskydd

Ett reseskydd är viktigt för alla personer att ha när man har tänkt resa utanför Sverige. Försäkringen kan betala ut ersättning om man blir sjuk eller råkar ut för en olycka. En reseförsäkring som ingår gäller oftast i 45 dagar. 

Överfallsskydd 

Om man blir utsatt för ett överfall, misshandel eller rån så kan man få ersättning. Det gäller inte samtliga försäkringar och kontrollera i villkoren om det även innefattar för dig. En student kan vara extra utsatt för denna typ av skada.

ID-stöld

Försäkringen gäller för att förebygga ID-Stöld. Försäkringsbolaget hjälper med att begränsa skadan och omfattningen av ID-stölden. Man kan även få ersättning för kostnader där man får juridisk hjälp.

Försäkringsbolagen försöker begränsa skadan och ta bort eventuella felaktiga betalningsanmärkningar.

Dina saker (lösöre)

Det kanske viktigaste i en studentförsäkring är att kunna få ersättning för dina saker om de uppstår en skada eller om det blir inbrott i hemmet.

Försäkringen gäller även vid brand och vattenskada. Försäkringsbeloppet kommer att variera mellan försäkringsbolagen vilket gör det viktigt att räkna ut vad dina saker i hemmet är värda, detta är också någonting du kan behöva uppge när du tecknar din försäkring.

Kontanter, cyklar och andra saker kan ersättas olika beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. 

Sammanfattning

Det finns mycket förmånliga studentförsäkringar man kan teckna som student. Genom att noggrant gå igenom och fundera över vad du behöver försäkra gällandes dig själv och dina saker så kan du ta med dig den vetskapen och jämföra de olika försäkringsbolagen mot varandra.

Som student i Sverige idag är man redan belånad för framtiden och kommer att få betala tillbaka sitt studentlån. För att undvika stora ekonomiska kostnader som kan uppstå om ditt hem och dina saker utsätts för exempelvis en brand är det en självklarhet att vara försäkrad.

Genom att jämföra försäkringsbolagen mot varandra kan du hitta den bästa och billigaste studentförsäkringen för just dig och känna dig trygg och säker med den försäkring du väljer. 

Senast uppdaterad:
1 januari 2024