Bostadsrättsförsäkring
Du som bor i eller flyttar till en bostadsrätt behöver teckna en bostadsrättsförsäkring för att få rätt skydd för din bostad. Det är i grunden en hemförsäkring med ett bostadsrättstillägg som kan ge dig ersättning om något händer med din bostad eller dina ägodelar. Här får du reda på allt du behöver veta om bostadsrättsförsäkringar så att du kan hitta ett bra alternativ för just ditt boende.
Topplista försäkring för bostadsrätt
- Ingen bindningstid
- Drulle ingår alltid
- Bra skydd för hemelektronik
- Allrisk (Drulle): Ingår
- Lösöre: Upp till 1 000 000 kr
- Grundsjälvrisk: 1500 kr
- Topprankad
- Drulle ingår
- Få ICA-bonus på kostnaden
- Allrisk (Drulle): Ingår
- Lösöre: Upp till 1 000 000 kr
- Grundsjälvrisk: 1500 kr
- Ny utmanare
- Välj vad som ingår
- Betala per månad
- Allrisk (Drulle): Tillägg
- Lösöre: Valbart
- Grundsjälvrisk: 1500 kr
- Flera bra tillval
- Teckna online
- Anpassat för dina behov
- Allrisk (Drulle): Tillägg
- Lösöre: Lägst 1 000 000 kr
- Grundsjälvrisk: 1200–4000 (standard 1500) kr
Kollektiv bostadsrättsförsäkring
I många fall brukar bostadsrättsföreningar teckna kollektiva bostadsrättsförsäkringar åt sina medlemmar, och kostnaden läggs då på föreningens avgift som betalas in varje månad. Då behöver du inte själv teckna något bostadsrättstillägg, utan då räcker det med en vanlig hemförsäkring. Därför behöver du först kolla upp vad som gäller med bostadsrättsföreningen innan du tecknar en försäkring när du ska flytta in i en bostadsrätt.
Vad ingår i försäkringen?
En hemförsäkring skyddar både dig och dina ägodelar, och bostadsrättstillägget ger dig också ett skydd som täcker den fasta inredningen i din lägenhet. Det är nödvändigt eftersom du till skillnad från i en hyresrätt inte har någon hyresvärd som är ansvarig för eventuella skador i din bostad. Däremot behöver du inte själv försäkra konstruktionen i fastigheten eftersom skador på denna normalt täcks av bostadsrättsföreningen.
Via bostadsrättsförsäkringen kan du, utöver egendomsskyddet som kan ge dig ersättning för skador på dina ägodelar, även få ersättning om det uppstår skador på köksinredningen eller golvet vid översvämning eller läckage. Försäkringen skyddar också vid skadegörelse och stöld, bränder och blixtnedslag, skador orsakade av hagel och stormar samt skadade glasrutor och vitvaror.
Försäkringen kan också ge dig ersättning i en mängd andra situationer, till exempel om du behöver kristerapi efter en traumatisk händelse, vid behov av rättshjälp om du blir inblandad i en tvist samt om du krävs på skadestånd. En bostadsrättsförsäkring kan även inkludera överfallsskydd, reseskydd, utökat stöldskydd, samt skydd vid ID-stöld. En del försäkringar skyddar dig mot ännu fler oväntade händelser och situationer, och ibland ingår även en så kallad allriskförsäkring för dina ägodelar. Därför är det viktigt att alltid jämföra bostadsrättsförsäkringar för att hitta ett så prisvärt alternativ som möjligt.
Välj mellan flera tilläggsförsäkringar
Många försäkringsbolag erbjuder paket med olika täckningsgrad så att du själv kan välja den bostadsrättsförsäkring som passar din situation och budget. Skillnaden mellan de olika paketen är både de ersättningsbelopp du kan få tillgång till, samt hur omfattande skydd de erbjuder. Du kan också välja bland flera tilläggsförsäkringar mot en extra kostnad. Dit hör till exempel ett utökat reseskydd, skydd vid förlust av ägodelar med ett högre värde samt en uthyrningsförsäkring om du vill hyra ut din bostad.
Vem täcker försäkringen?
En bostadsrättsförsäkring gäller både dig som är försäkringstagare samt de som bor i ditt hushåll och är folkbokförda på din adress. Om du delar hushåll med någon som inte är folkbokförd på adressen, men som har sökt uppehållstillstånd i Sverige, behöver du anmäla till försäkringsbolaget att de bor tillsammans med dig för att de också ska omfattas av försäkringen.
Så tecknar du en bostadsrättsförsäkring
Om du ska flytta in i en bostadsrätt behöver du komplettera din hemförsäkring med ett bostadsrättstillägg. Antingen erbjuder din bostadsrättsförening detta via en kollektiv försäkring, eller så behöver du själv teckna ett tillägg via ditt försäkringsbolag.
Innan du tecknar en bostadsrättsförsäkring bör du jämföra de olika försäkringsbolagen eftersom det som ingår i försäkringen kan variera en hel del beroende på vilket bolag du väljer. En del bostadsrättsförsäkringar är mer prisvärda då det till exempel ingår en allriskförsäkring och reseskydd, medan andra bara erbjuder det mest nödvändiga skyddet till lägsta pris.
När du har hittat en bostadsrättsförsäkring du är nöjd med är det bara att kontakta försäkringsbolaget för att teckna försäkringen. Då uppger du information om dig själv och din bostad, och du kan ofta även välja hur du vill betala försäkringen. Ibland kan det vara något dyrare att delbetala en försäkring per månad eller kvartal jämfört med att betala premien en gång per år.
När försäkringsavtalet är påskrivet gäller det att du betalar fakturan för den första premien i tid. Sedan är du och din bostad försäkrade om något oförutsett skulle hända.
Vanliga frågor
Hur lång är bindningstiden för hemförsäkringar?
Det är vanligast att bindningstiden ligger på 12 månader, men det finns även hemförsäkringar med kortare eller ingen bindningstid.
Vad innebär aktsamhetskrav?
Även om en bostadsrättsförsäkring kan ge dig ersättning i många olika situationer så är det viktigt att du ändå är försiktig för att försöka förhindra eventuella skador. Försäkringsbolagen har nämligen ett aktsamhetskrav, vilket innebär att du till exempel behöver låsa ytterdörren när du lämnar bostaden för att du ska kunna få ersättning vid inbrott.
Behövs en bostadsrättsförsäkring när man hyr en bostadsrätt?
Nej, om du hyr en bostadsrätt räcker det att du tecknar en hemförsäkring för en hyresrätt. Den är i stället ägaren till bostadsrätten som ansvarar för att den fasta inredningen är försäkrad.
Vad är ett kollektivt bostadsrättstillägg?
En del bostadsrättsföreningar tecknar ett bostadsrättstillägg som gäller för alla medlemmar, och då ingår det i månadsavgiften. Om det gäller för din bostadsrättsförening räcker det att du tecknar en vanlig hemförsäkring.